O Udruzi

STWireless je neprofitna udruga građana vođena od strane nekoliko entuzijasta koji su pomoću javne frekvencije i opreme koja to omogućava razvili bežičnu mrežu na području Općine Stupnik i okolice. STWireless je slobodna mreža i otvorena je za svakog korisnika koji se zeli umrežiti. Mreža radi u nelicencirajućem frekventnom području što znači da je korištenje frekvencije za potrebe bežične mreže sasvim slobodno za javnost te ne krši Zakon RH ni u kojem stavku. Naime, frekvencija 2,4 Ghz na kojoj radi WiFi oprema je ISM band – “International Science and Medical”, odnosno slobodna za javnost. Na toj frekvenciji rade naši bežični telefoni i kamere, bluetooth i ostali uređaji. No bez brige, wifi oprema “filtrira” te signale tako da nema nikakvih interferencija i smetnji.
STWireless nije Internet, niti ISP, već neovisna mreža koja se temelji na volonterskom radu pojedinaca . Moglo bi se reći – internet u malom. STWireless je LAN ili WAN koji koristi bežičnu mrežnu infrastrukturu za komunikaciju između umreženih sustava.
Iskorištavanjem bežične tehnologije stvaramo i razvijamo lokalnu bežičnu mrežu, a jednako tako poboljšavamo komunikaciju među članovima unutar mreže na nekomercijalan način.
Mogućnosti Stupnik Wireless projekta i ideje povezivanja su gotovo beskonačne, jedina granica je vaša mašta. Glavni cilj nam je maksimalno razviti mrežu i u dogledno vrijeme povezati ju sa drugim wireless mrežama / zajednicama u Hrvatskoj i šire. Cilj naše udruge je bežično povezivanje svih korisnika koji žele besplatno i neograničeno dijeliti podatke, komunicirati sa drugim korisnicima pomoću najnovijih tehnologija, igrati mrežne igre i iskorištavati ostale mnogobrojne prednosti koje nudi Wireless mreža.

POČETAK…

Sve je počelo 20.09.2004. god. kada je testno uspostavljena veza sa tada centralnom pristupnom točkom u Donjostupničkoj ulici.  Na točku su se spajala 2 klijenta koja su bila u ADHOC vezi. Nakon testiranja i još zainteresiranih cjela stvar postaje ozbiljnija!! Proširili smo se signalom, brojem koisnika i brojem čvorišta što je rezultiralo i unapređenjem cijele mreže s tehničke strane. Održano je nekoliko javnih okupljanja u smislu skupštine i donesena je odluka o pokretanju udruge. INFORMATIVNA UDRUGA STUPNIK je 05.10.2004. upisan u Registar udruga RH. Godinu dana kasnije, povezali smo se sa udrugom ZGWIRELESS. Kasnije smo ostvarili i linkove prema Samoboru, Rakov Potoku, Velikoj Gorici.Udruga trenutno broji cca 40tak članova od čega je svega 2 aktivnih pojedinaca/članova koji su raspoloženi za stalno volontiranje u udruzi što im daje status aktivnih članova.

KAKVO JE TRENUTNO STANJE WIRELESSA U STUPNIKU?

Možemo se pohvaliti da je cijelo područje Stupnika s vremenom postala vrlo dobro ispunjena signalom što je raspoređeno na 7 pristupnih točaka. Svaka od pristupnih točaka se redovito provjerava i unapređuje. Nikad nema mira . Od opreme na pristupnim točkama posjedujemo urđaje koji rade na oba standarda koji su popularni u ovakvoj vrsti mreza (  802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n). Na početku rada udruge su to bili klasicni Access Point-ovi koje smo postepeno zamjenjivali “home made” routerima koji su se pokazali puno pouzdaniji i stabilniji u radu, no na koncu je sva oprema nadomještena profesionalnim Routerboardovima. Svako od čvorista ima po nekoliko antena, u raznim izvedbama, ovisno o polozaju i potrebama čvorišta. Mreža je otvorena za svakog pojedinca koji ima uređaj koji je sposoban spojiti se na već spomenute standarde WiFi tehnologije.

 

KAKVE SU MOGUĆNOSTI WIRELESS TEHNOLOGIJE?

-igranje igara sa umreženim korisnicima
-prijenos i djeljenje podataka
-video konferencije
-prijenos glasa i slike
-chat pričaonice
-obavješćivanje o značajnim lokalnim događajima

Osim ovih ima jos mnoštvo mogućnosti koje se mogu sprovesti putem bežične mreže. Jedina granica je Vaša kreativnost.

 

DETALJI I PODACI

Službeni naziv:
Udruga za informiranje građanstva i promoviranje novih tehnologija komunikacije i moderne urbane kulture Stupnik
Skraćeni naziv:
IUS – Informativna Udruga Stupnik

Stupnik Wireless
Matični broj: 1549740
OIB: 10725728978
IBAN: HR8124020061100913941
Kontakt: ivica@stupnik.com
Info: http://www.stupnik.net

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Potvrdi Pročitaj više